Så gælder det Estlands historie

talin

Tallinns bymur

Per Nielsen, Lis Lorentsen, Leif Tvilum samt Elo Kuuste, Egge m.fl. fra Estland og Leif Tvilum er i fuld gang med at planlægge vores næste tur, som i 2015 går til Estland.

Det lykkes for os ved gode venners hjælp i Estland at sammensætte et spændende historisk og arkæologisk program.

Turen vil i år igen komme til at ligge i uge 31, hvilket vil sige fra den 25. juli til d. 2. august, altså sammenlagt 8 dage som sædvanligt.

Vi tager denne gang over Stockholm og direkte til Tallinn i Estland, som vil være vores tilholdsted og udgangspunkt de følgende par dage. Undervejs til Estland introducerer vi til Estlands brogede ældre og nyere historie.

Vi skal bo på et godt hotel ”Kreuzwald” 5 – 10 minutters gang fra den gamle bydel, så der bliver rig mulighed for at besigtige den gamle by og hansestad. Vi skal på guidet tur rundt i byen, hvor afstandene er meget korte. Byen rummer en masse spændende historie. Vi skal besøge et par museer og andre steder med betydning for Estlands historie – bl. a. også som søfartsnation. Senere skal vi rundt i Tallinns omegn. Bl.a. skal vi se fæstningsanlæggene, og stedet, hvor det danske flag siges at være faldet ned. Desuden skal vi jo se deres ”fynske landsby” som ligger lidt udenfor byen.

Der bliver desuden fri tid på egen hånd i Tallinns gamle bydel.

I Tallinn opsøger vi en lidt special ”tavern”, hvor man gerne skulle fonemme middelalderstemningen på egen krop.

Vi besøger ikke øen Saaremaa, da den er for tidskrævende og fantastisk turistet. Der er bl.a. det interessante ved denne ø, at der for ikke længe siden blev fundet en spændende gravlæggelse, som rykkede vikingetidsperiode ca. 100 år bagud i tid. Kaspars vil fortælle os indgående om dette fund, når vi når til Tartu.

Efter et par overnatninger i Tallinn drager vi langs Peipsi søen mod den næststørste by, Tartu i den sydøstlige del af Estland, som bliver vores udgangspunkt på resten af turen.

Vi skal bo på hotel Alexandrii, en kort gåtur fra byens centrum.

På vejen dertil skal vi se nogle helt specielle gravpladser fra bronzealderen nordøst for Tallinn. Vi kører ad den gamle hovedvej og gør stop ved bl.a. fæstninger på vejen, i den udstrækning tiden tillader det, stopper vi ved en landsby med ”old belivers”, og vi ser flotte landskaber på vejen.

I Tartu skal vi bl.a. besøge universitetets arkæologiske fakultet, som er kendt videnom for sit høje niveau. Her vil vi af en arkæolog blive introduceret til deres arbejde i fakultetet og vi får mulighed for at kikke rundt.

Vi skal desuden ud og se udgravninger i området.

Vi skal se saltminedrift, og måske også gamle gårde. Og flotte landskaber nær Rouge.

Og så undgår vi jo ikke at se et enkelt ”hillfort”. Men denne gang er det genopbygget. Og hvis vi er heldige med tidspunktet, kan vi overvære middelalderturneringer der.

I år kan Kaj desværre ikke deltage, da han har guldbryllup. Men Per og Leif samt evt. andre vil underholde med fortællinger om Estland, gode historier, eventyr mv. fra det Baltiske område på turen.

Prisniveauet er højere generelt set i Estland end i de andre lande, men vi har fastsat den til 6900, med overnatning, mad og (de fleste) serværdigheder inkluderet. Man skal dog selv betale på færgen. For medlemmer af Harja eller hvis ens forening en samarbejdsaftale med Harja. Er man ikke medlem af nogen af ovenstående, må man derudover tegne et medlemskab af foreningen, som for enkeltpersoner koster kr. 200,- for familier kr. 250,-Turen gennemføres, hvis der er mindst 24 deltagere.

Deadline for tilmelding er 1. marts (men helst i god tid før deadline aht. Færgebestilling). Depositum på kr. 2500,- betales senest 5. marts og restbeløbet senest 15. april.

Indbetaling til Harjas konto, Sparekassen Fåborg: 0828 0000825557. Husk at skrive dit navn samt ”Estland”.

Hvis du er interesseret i at deltage eller vide mere, så kontakt Leif Tvilum på e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ovenstående overordnede program er med forbehold.

Et mere detaljeret program vil blive udsendt senere.

NEW SDA logo BW small bottom

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer
v/kasserer David Barry
Raklev Høje 40
4400 Kalundborg

Telefon: +45 5956 5660
E-mail: david@barry.dk