Fund&Fortid Artikler
Der findes utroligt store mængder af arkæologiske jerngenstande i den danske muld. Ofte kan genstandene tillægges stor kulturhistorisk værdi og være med til at tilvejebringe unikke vidnesbyrd om fortidens håndværk, hverdagsliv og for eksempel særlige bygge- og begravelsesskikke. Samtidig er arkæologisk jern en af de materialegrupper der giver konservatoren de største bevaringsmæssige udfordringer. Da jern er et relativt uædelt, let påvirkeligt og reaktionsvilligt metal, så findes der desværre ingen nemme løsninger. Der forskes derfor stadig i at finde den bedste metode til at forhindre at jern ruster, både inden for industrien og i den kulturhistoriske verden.
International detektorarkæologi
– Indtryk fra en konference i Glasgow
Forfatter: Mogens Bo Henriksen
En af de store historier i medierne i foråret 2011 var, at museerne er ved at drukne i danefæ. Et mere realistisk billede af situationen er nok, at vi sopper i detektorfund i disse år, men sandt er det, at en stadig stigende mængde danefæ – langt overvejende detektorfund – tilgår Nationalmuseet (fig. 1). Og vejen til landets centralmuseum går i næsten alle tilfælde over lokalmuseerne, således også Odense Bys Museer.
Skrevet af: Mogens Bo Henriksen - OBM

Tak til redaktionen for invitationen til at skrive denne leder, for ja, vi har noget på hjerte – hjerter, der også banker for Danefæ, omend vi under-tiden må træffe beslutninger, der kan give andet indtryk.
En Ørnehjelm fra Tissø, fundet af Flemming Fabriciussen,
Artikkelen er skrevet af Flemming Fabriciussen og Peter Vang Petersen i Fund&Fortid 2+2011