Arkæologitræf i Jylland 2023

moesgaard udafkaos

Foto: Moesgaard Museum

Ud af Kaos
Arkæologitræf på Moesgaard Museum
søndag den 4. juni kl. 11:00 - 16:00

Kl. 11:00-11:30:  Vi mødes under ”teltet” uden for Moesgaard Museum til morgenkaffe/ostebolle.

                          Deltagerne betaler selv entré til museet.

                          Det går meget nemt på museets hjemmeside, så undgår man at stå i kø.

                          Parkering ved museet er gratis.

Kl. 11:40-12:40:  Museumsinspektør ph.d. Rasmus Birch Iversen, Moesgaard Museum,

                          holder foredrag for os om ”Ud af Kaos – Mellem Roms ørne og Odins ravne”:

Folkevandringstiden er en af de væsentligste perioder i Europas historie og er samtidig én af de perioder, der har de stærkeste paralleller til vores egen tid. Det er historien om et europæisk verdensrige, Romerriget, der forvitrede og gik under bl.a. som følge af presset fra de mange folk, barbarerne, der stod udenfor. Moesgaard Museums udstilling ”Ud af Kaos” tager sit udgangspunkt i trekantsdramaet mellem romere, gotere og hunnere i de afgørende 100 år, hvor hunnerne gjorde deres entré på den europæiske scene til det Vestromerske Rige gik under i 476. Udstillingen fortæller også om etableringen af de nye barbariske kongedømmer i Europa og i Skandinavien frem mod vikingetiden – Ud af kaos.   


Kl. 12:40-13:30:   Frokost - Medbragt madpakke samt drikkevarer kan indtages 

                          udenfor eller i et madpakkerum ved siden af garderoben.                                                       

                          Skulle madpakken være glemt, er museets café en god mulighed.

Kl.13:30-15:15:   ”Ud af Kaos”: Vi ser udstillingen.                                                                    

Kl. 15:15-15:45:  DAA’s bestyrelse inviterer til kaffe og kage i caféen.

Kl. 15:45-16:00:  Afslutning på DAA arrangementet – men museet har åbent til kl. 17:00.                                                          

Tilmelding og deltagergebyr:

Tilmelding til kassereren, Pia Bishoff

e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 5355 5341. I er velkomne til at tage gæster med. Deltagergebyret på kr.175,00 indebærer ud over foredrag også morgenkaffe og ostebolle samt eftermiddagskaffe og kage på Moesgaards Café.

Deltagergebyret på kr.175,00 skal betales senest ved tilmeldingsfristen ved overførsel til foreningens bankkonto reg.nr. 1551 kontonr. 8772010 eller til MobilePay 80916

Husk: at opgive navn og postnummer på deltageren/-erne

Årets Arkæolog 2023

per poulsen 2023
 
I dag har DAA afholdt årsmøde med to spændende oplæg om ”Nyt fra Tissø” ved Josefine Franck Bican og ”Agerbrugets ekspansion til Sydskandinavien – hvornår, hvordan og hvorfor” ved Lasse Sørensen.
 
I denne sammenhæng blev Per Poulsen også udnævnt som årets arkæolog. Per har haft stor betydning for feltarkæologien. Han har udviklet og forbedret udgravningsmetoder og ikke mindst lært fra sig – og det er der mange i Kalundborg Arkæologiforening, der har haft glæde af – tak for det 🙂
 
Vi ønsker hjertelig tillykke med den velfortjente udnævnelse og glæder os på dine vegne 🙂.

Vindelev-skatten

 odin 01

Fordi det er et særligt fund, så har forfatter Morten Axboe, Emeritus ved Nationalmuseet - Prehistory, og redaktionen på bladet Fund&Fortid, besluttet at Mortens fremragende artikel fra F&F 4,2021, om guldskatten fra Vindelev skal gøres tilgængelig. Den ligger nu til læsning eller download på Academia.edu.

Eller download bladet fra denne hjemmeside ved at klikke her under

pdf1

Tag med på en uforglemmelig rejse

rejse foto 01

Kære DAA-medlem

Tag med på en uforglemmelig rejse i 8 dage fra den 12. til den 19. september 2023 til Det Nordvestlige England og Isle of Man. Oplev bl. a. et romersk fort, Hadrians mur, et kapel fra det 8.-9. årh., en kirke fra det 7.-8. årh.! og en gravsten med dyreornamentik (en vikings grav?), en sølvskat fra vikingetid, en middelalderborg, megalitter og meget, meget mere! Skønne udsigter!

Tilmelding efter først til mølle..!!

Download PDF filen vedrørende rejsen, her under

pdf1

rejse foto 02

Pressemeddelelse - Museum Sønderjylland


Pilespids i rensdyrknogle En pilespids af flint i en rensdyrknogle, fundet i et dødishul ved Sloteng nær Sommersted, er et sikkert spor af Hamburg-kulturens jægere, som fulgte rensdyrene op i det sydlige Jylland for mere end 14.750 år siden. Foto: Jørgen Holm.

De første jægere i Danmark og hvad vi ved om dem

Foredrag på Museum Sønderjylland Arkæologi med den nyeste viden om jægerstenalderen

Før vi blev bønder, var vi jægere. Tirsdag 28. februar kan du få den nyeste viden om, hvad sen-istidens jægere var for nogle og om deres jagt på rensdyr bl.a. ved Jels. Med foredraget tager Museum Sønderjylland Arkæologi hul på årets række af foredrag, hvor man kan komme med arkæologerne på arbejde. Det foregår kl. 19 i Arkæologien på Dalgade 7 i Haderslev og i dette første af seks foredrag samler museumsinspektør Kristoffer B. Pedersen fra Museum Sydøstdanmark op på den nyeste viden om jægerstenalderen.

Netop i år er det 40 år siden, de berømte udgravninger ved Jels fandt sted. Udgravningerne slog fast, at Hamburg-kulturens jægere for 14.000 år siden fandt vej herop, efter at isen havde trukket sig tilbage. Siden blev Jels-gravningerne fulgt op af undersøgelser tæt på Sommersted, hvor man ved Slotseng fandt knogler fra datidens vigtigste byttedyr: rensdyrene.

Med udgangspunkt i sine egne undersøgelser kommer Kristoffer B. Pedersen omkring senistidens rensdyr- og elgjægere, skovtidens storvildtjægere og den sene jægerstenalders fiskere og havjægere. Foredragsrækken ”Med arkæologen på arbejde” er et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, Folkeuniversitetet og Sønderjyllands Amatørarkæologer.

Billetter kan købes på MSJ.dk under Arrangementer.

DDA Logo 01 transparent

Kontakt Os

Spørgsmål om medlemskab og abonnement:

Danske Amatørarkæologer
v/Formand Paul-Uwe Grunwald
Sdr.Hostrunp Bygade 24
6200 Aabenraa

Telefon: +45 5181 2674


E-mail: paul-uwegrunwald@web.de