Årets Arkæolog
Her under en liste over Årets Arkæologer siden 1992. Klik på årstal og navn for at læse mere.
Her under en liste over Årets Arkæologer siden 1992. Klik på årstal og navn for at læse mere.
Dr. phil. emeritus Niels H. Andersen blev søndag den 14. april 2024 udnævnt som Årets Arkæolog af Danske Amatørarkæologer. Det skete på Vejlemuseerne hvor foreningen afholdt årsmøde.
Niels H. Andersen betegnes med rette som neolitikums "grand old man", i særdeleshed for hans mangeårige undersøgelser i og ved Sarup på Sydvestfyn. Dette arbejde resulterede i hans doktordisputats - bestående af tre store bind om fundet - og efter dette fund dukkede der pudsigt nok lignende store stenalderanlæg op i resten af landet; i en grad så alle fik navnet "Sarup-anlæg". Niels udgav i 2014 endnu et storværk, denne gang sammen med kollegaen Palle Eriksen, under titlen "Stendysser - Arkitektur og funktion" - et værk som alle med hang til neolitikum har fået og stadigvæk får stor glæde af.
I mere end 50 år har Niels forsket i og publiceret materiale om neolitikum (50 års jubilæum på Moesgaard Museum i august 2023) til stor glæde og inspiration for mange årgange af arkæologistuderende - og med garanti også mange kommende generationer, samt naturligvis også for kollegaer i ind- og udland.
Vi er mange, der er Niels taknemmelige for hans store engagement og altid velvilje til at besvare neolitiske spørgsmål.
Danske Amatørarkæologer ønsker Niels H. Andersen tillykke med udnævnelsen.
På årsmødet i Odense blev Per Poulsen udnævnt som årets arkæolog. Per har haft stor betydning for feltarkæologien. Han har udviklet og forbedret udgravningsmetoder og ikke mindst lært fra sig – og det er der mange i Kalundborg Arkæologiforening, der har haft glæde af – tak for det 🙂
Vi ønsker hjertelig tillykke med den velfortjente udnævnelse og glæder os på dine vegne 🙂.
Danske Amatørarkæologer har i år valgt at udnævne Museumsinspektør og arkæolog ved Vejle Museerne Charlotta Lindblom som Årets Arkæolog 2022.
Charlotta Lindblom er uddannet fra Københavns Universitet, blev Cand. phil i arkæologi 1995 og arbejdede herefter de første to år ved Nationalmuseet, derefter blev det ved museer i Jylland og siden 2006 ved Vejlemuserne, hvor Charlotta Lindblom især har arbejdet med det store Jellingprojekt i samarbejde med Nationalmuseet.
Et andet område, der har stået Årets Arkæolog nær, har været arbejdet med Harald Blåtands østlige forbindelser og den tidlige rigsdannelse, der skabte fundamentet til Jellingdynastiet. Det bliver formidlet i udstillingen Magt og Guld – Vikinger i øst. Arbejdet med udstillingen gik på gennem elleve år i samarbejde med kollegaer på Moesgaard Museum, der har en udstilling inden for det samme tema Vikinger i øst samt kollegaer bl.a. i Polen.
For Danske Amatørarkæologer er bl.a. samarbejdet med vores museer vigtig for vores faglige fundament. Vi har flere gange haft glæde af Charlotta Lindblom, der velvilligt har bidraget med sin viden til arkæologitræf, vi har holdt for vores medlemmer. Senest i 2019, hvor den lokale arkæologiforening, Flintøksen, der i mange år har haft glæde af samarbejdet med Charlotta Lindblom, inviterede til besøg ved Egtvedpigens grav og Jellingområdet.
Begge steder med Charlotta Lindblom som en eminent og vidende guide for flokken af amatører dels ved Egtvedpigens grav, hvor vi fik fortalt om den nyeste forskning om Egtvedpigen og om museets planer for formidlingen af dette bronzealderfund dels i det enestående store Jellingområde, hvor ikke mindst de seneste udgravninger i 2013 i Smededammen havde åbenbaret rester af egestolper og planker og har resulteret i ny viden om palisadevæggen.
DAA/SDA har udnævnt ”Årets Arkæolog hvert år siden 1992. Æren gives til en person, der har gjort en langvarig og særlig indsats for dansk arkæologi enten som fagarkæolog, amatørarkæolog eller formidler.
Som symbol på udnævnelsen som Årets Arkæolog modtog Charlotta Lindblom et fad, der var blevet specielt fremstillet af Pottekonen i Kerteminde. Det er det 31. fad, der er udgået fra keramikerens værksted. Det er dekoreret med stenaldermotiver og de tre statuetter fra yngre bronzealder, der indgår i DAA’s logo. Statuetterne er fundet ved Viksø på Sjælland, ved Ferreslev på Fyn og på Viborgegnen i Jylland og symboliserer sammenslutningen af amatørarkæologer i Danmark.
Danske Amatørarkæologer har valgt at udnævne fagarkæolog og lektor ved Aarhus Universitet Andres Dobat som Årets Arkæolog 2021.
Vi ønsker at hædre Andres Dobat som iniativtager til og for arbejdet med at udvikle DIME – Digitale Metaldetektorfund – denne portal, som mange detektorbrugere/ detektoramatørarkæologer bruger til at registrere deres arkæologiske fund og som i den grad er med til at gøre den del af kulturarven, som disse folk går og finder, tilgængelig for museerne og for forskerne samtidig med at også brugernes egen viden om kulturarven øges. DIME er udviklet sammen med kollegaer og museer, men ikke mindst har Andres Dobat jo undervejs gjort brug af nogle af DAA’s medlemmer, der har været med til at afprøve DIME, og Freddy Arntsen fra bestyrelsen og aktiv i Fuark har deltaget i styregruppen.
I dag er der over 3000 brugere af platformen, og Andres Dobat betegner den som verdens største borgerforskningsprojekt i arkæologi.
Fadet er det synlige bevis på udnævnelsen og er specielt fremstillet af Pottekonen i Kerteminde. Det er dekoreret med stenaldermotiver og de tre statuetter fra yngre bronzealder, der indgår i DAA’s logo. Statuetterne er fundet ved Viksø på Sjælland, på Midtfyn og på Viborgegnen i Jylland og symboliserer sammenslutningen af amatørarkæologer i Danmark
DAA/SDA har udnævnt ”Årets Arkæolog ”hvert år siden 1992. Æren gives til en person, der har gjort særlig indsats for dansk arkæologi enten som fagarkæolog, amatørarkæolog eller formidler.
Arkæolog og museumsinspektør ved Holstebro Museum, Lis Helles Olesen, er blevet udnævnt til Årets arkæolog 2020 af Danske Amatørarkæologer (DAA). Det skete efter flere aflysninger og udsættelse af amatørarkæologernes årsmøde på grund af COVID-19 krisen.
Men den 9. oktober blev et mindre arrangement gennemført på Friesboeshvile i Lyngby hvor formand for amatørarkæologerne, Jette Svane Hansen, holdt en hyldesttale. Her blev det kraftigt fremhævet, at Lis Helles Olesens arbejde gennem årtier med luftfotoarkæologi, har været medvirkende til formidling af fortidsminder i hele landet. Ofte fortidsminder, der ikke umiddelbart kan ses, andet end fra luften. Jette Svane Hansen betonede dette vigtige arbejde i forhold til amatørarkæologien, hvor især detektorarkæologer bruger luftfotos til at lokalisere bopladser fra den sene jernalder. Blandt andet sagde Svane Hansen: "Derfor vil Danske Amatørarkæologer gerne anerkende dit arbejde som luftfotoarkæolog både i erkendelse af, hvad dit arbejde kan betyde for vores viden om vores kulturarv, hvad det kan bibringe de professionelle såvel som for os amatørarkæologer af viden om landskabet set fra et fugleperspektiv."
SDAs Årsmøde i Odense. Årets Arkæolog 2018 er udnævnt: Frantz Howitz, der efter udnævnelsen holdt et stærkt foredrag for forsamlingen om nogle af sine mange oplevelser i og med arkæologien. Frantz kom også ind på interview teknik... det som han er så dygtig til.
I begrundelserne og talerne, blev der fremhævet Jens´ mangeårige kæmpestore indsats på den arkæologiske front - Jens har været med til over 150 arkæologiske udgravninger gennem årene - blandt andet de omfattende udgravninger ved Saltbæk vig, og stormandspladsen ved Tissø.
Det vil være alt for omfattende, at nævne alle udgravningerne, men der er vist ikke mange, som kan overgå denne indsats.
Jens har fået publiceret flere artikler og bøger, gennem årene, og er stadig i fuld gang med det omfattende skrivearbejde.
Desuden blev Jens nævnt for hans store sociale engagement i arkæologikredse, der er ikke mange mennesker under udgravninger, som har fået nej til Jens´store ekspertise og viden.
Et stort cadeau og tillykke til Jens
ÅRETS ARKÆOLOG 2008 OTTO GRO-NIELSEN
Spørgsmål om medlemskab og abonnement:
Danske Amatørarkæologer
v/Formand Paul-Uwe Grunwald
Sdr.Hostrunp Bygade 24
6200 Aabenraa
Telefon: +45 5181 2674
E-mail: paul-uwegrunwald@web.de