Ærøs nye borgmester, Ole Wej Petersen, finder bronzealder depot

26231982 10213200538981909 5986709114019292684 o

Ærøs nye borgmester, Ole Wej Petersen er en årvågen mand, ikke bare i politik, men også i den grad i fritidshobbyen amatørarkæologi. Intet mindre end et depotfund fra Bronzealderen (periode II, 1500-1300 f.Kr.) er hans seneste opdagelse Et på alle måder sensationelt fund

I lørdags fik Ole på en gåtur ved Vejsnæs øje på noget, som stak ud af skrænten i et mørkt jordlag højt over stranden. Det lykkedes Ole fra toppen af skrænten på et lille plateau, som var sunket lidt sammen at fiske nogle genstande, som var ved at falde ned, ud af laget. Ole kom forbi med sagerne hjemme hos undertegnede, som var ved at tabe både næse og mund
To styk pålstave fra bronzealderen og et skår af noget, også i bronze. Ole overlod til mig at melde fundet ind til Langelands Museum og arkæolog Otto Uldum.

Søndag i det flottest tænkelige vejr tog øens amatørarkæologer med Ole ud for at besigtige fundstedet og lave opmåling af fundstedet.
Det viste sig, at være særdeles vanskelige forhold, da fundet befandt sig ca. 5 m over stranden og kun lige nøjagtigt kunne opmåles fra den lille nedskredne afsats ved siden af fundstedet.
Billeder af fundsted og opmåling blev herefter indrapporteret til museet.

Her i dag tirsdag i piv-blæsevejr og bidende kulde har museet været til stede med tre mand (de to af dem kvinder) og udgravet fundet.
Det samlede fund, som delvist er hjembragt som jordklumper ser ud til at indeholde to store og en lille pålstav (bronzeøkser), en halskrave af bronze, en spiralarmring af bronze og muligvis også en lille pynteknap, en såkaldt tutulus.

På disse billeder ses Ole med de to pålstave, de først fundne genstande og Ole ved fundstedet som befinder sig oppe i skrænten, hvor Hans står på afsatsen ud for fundet, som ligger under en stor sten.

Det er værd at bemærke, at Ole i fundsituationen har gjort ALT det rigtige, nemlig har sikret genstande, som var i fare for at falde ned og forsvinde i havet, men IKKE er begyndt at grave i fundstedet, men straks har sørget for at få det meldt ind til fagarkæologerne på museet

Skribent: Steen Agersø på facebooksiden "Ærøs historie"
Foto: Poul Andersen, Hans Ehrenreich og Steen Agersø