Jagten på Historien:

24.januar 2017

Pressemeddelelse

 

Forskning og Formidling

Formidling

Jagten på Historien: Nationalmuseet viser årets flotteste fund af danefæ 

Guld, sølv og Danmarks længste flintøkse. Den 28. januar åbner Dronningen Nationalmuseets danefæudstilling ”Jagten på Historien”. Den markerer, at 2016 var endnu et rekordår for fund af danefæ.

Også 2016 blev et rekordår for fund af danefæ. I udstillingen ”Jagten på Historien”, som åbnes af Hendes Majestæt Dronningen den 28. januar, viser Nationalmuseet årets flotteste og bedste fund.

Der er en forsvunden runesten, som dukkede op i en haveterrasse i Thy. Der er Danmarks længste flintøkse gravet op med en rendegraver. Der er en skat med 1400 gram vikingeguld. Der er et menneskekranium,og der er ornamenterede hjortetaksøkser. Og så er der smykker af guld og sølv og møntskatte, malmgryder og mange andre spændende fund bippet frem med metaldetektor.

Indholdet i udstillingen er udvalgt blandt de fornemste og mest spektakulære fund af danefæ, som museet har fået ind eller har behandlet i 2016.

Ny Danefærekord

Året 2016 blev endnu et rekordår for fund af danefæ, og dermed fortsætter den stigning, som Nationalmuseet har oplevet gennem de seneste år.

I 2016 indsendte de danske lokalmuseer 17.055 genstande til danefævurdering til Nationalmuseet fordelt på 2047 sager. Det er en kraftig stigning i forhold til året før, hvor Nationalmuseet modtog 9756 genstande fordelt på 1137 sager. I 2016 udbetalte Nationalmuseet 3.662.000 kroner i danefægodtgørelse mod 4.230.000 kroner 2015.

Nationalmuseets direktør Per Kristan Madsen er imponeret over, at der stadig er så meget tilbage at finde i den danske muld, og han betegner amatørarkæologernes indsats som uvurderlig.

- Amatørarkæologerne bidrager med deres metaldetektorer til en af de største forskningsmæssige og kulturhistoriske landvindinger, som er set i mange år, siger Per Kristian Madsen.

Intet tyder på, at mængderne aftager, og derfor vil Nationalmuseet afsætte flere ressourcer til at behandle de mange fund, som kommer ind. 

Gratis adgang til danefæ

Ud over flotte fund af danefæ kan børn og voksne opleve nye måder at formidle danefæ på i udstillingen.

 gulvet kan publikum forsøge sig som digitale detektorførere og genfinde nogle af de fund, som er vist i udstillingen og høre finderne berette. Den digitale formidling er udviklet i samarbejde med projektet Historier om Danmark og med støtte fra Nordea-fonden.

”Jagten på historien” vises i Nationalmuseets forhal, og der er gratis adgang til udstillingen, som vises året ud.

Tid og stedJagten på Historien: 28. januar – 31. december 2017 i Nationalmuseets forhal. 

Billedtekst: Udstillingen ”Jagten på Historien” viser de ypperste fund af danefæ, som Nationalmuseet har modtaget eller behandlet i 2016.

For yderligere oplysninger og interview kontakt:

Per Kristian Madsen, direktør for Nationalmuseet.

Tlf.: 41 20 60 00. E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Mads Schear Mikkelsen, sekretariatschefNationalmuseet.

Tlf.: 41 20 60 80. E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Henrik Schilling, presseansvarlig, Nationalmuseet. 
Tlf.: 41 20 60 16. E-mail: Henrik.Schilling@natmus.dk