Vikingesmykker fundet ved Mariager

Vikingefund Mariager 1

En ung detektormand fandt tre bronzesmykker fra vikingetiden på sin fars mark. Der er tale om dragtsmykker, og ornamentikken og udfor mningen af smykkerne gør, at de ret præcist kan dateres til ca.  850 e.Kr. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Pressemeddelelse Aalborg 28. september 2015

Ung detektormand fandt fine skålspænder i bronze på sin fars mark

Rasmus Gregersen er ny detektor - entusiast, og i sidste uge gik han på sin fars mark et par kilometer sydvest for Mariager. Her gjorde den unge mand et fund, som en del garvede detektorfolk nok vil skele lidt misundeligt til. Rasmus fandt i løbet af kort tid to store skålformede spænder fra vikingetid samt et ligearmet spænde – alle af bronze.

Afrensning af fund

Afrensning af Rasmus Gregersens flotte fund

Posted by Viking on 29. september 2015

Der er tale om smykker, som kvinderne i vikingetiden bar i forbindelse med dragten, som typisk bestod af en linnedsærk, hvorover man havde en kjole. De to store flot udsmykkede skålformede spænder blev båret på skuldrene, hvor de skulle holde kjolens stropper. Det tredje spænde blev brugt til at lukke halsslidsen. Disse smykkesæt blev udelukkende brugt af de bedrestillede kvinder, mens trælkvinder nok kun havde mere simple smykker. Ornamentikken og udformnin gen af smykkerne gør, at de ret præcist kan dateres til ca. 850 e.Kr.

Smykkerne blev fundet inden for en radius af cirka 10 meter. De stammer sandsynligvis fra en grav, der nu er pløjet itu, og det vil arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum gerne undersøge nærmere. De har sammen med en velvilligt indstillet lodsejer planlagt at lave en lille såkaldt forundersøgelse for at se, om undergrunden gemmer en gravplads.

Fund fra vikingetiden er sjældne i området. Dog viser runesten ved Vester Tørslev og Kjellerup Hovedgård, at vikingerne var i området. Smykkerne, som Rasmus Gregersen fandt, er Danefæ, og de vil blive sendt til Nationalmuseet til danefævurdering. Der vil således tilfalde den heldige finder en dusør.

Han udviste i øvrigt stor omhu, idet han ikke tømte de skålformede spænder for jord. Der kan nemlig være tekstilrester bevaret indvendigt i spænderne, men det ved vi først, når Nationalmuseet har undersøgt dem nærmere.

For yderligere information, venligst kontakt museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Torben Sarauw på telefon 25 19 74 35 eller mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Vikingefund Mariager 2

På dette nærbillede ses ornamentikken på et af de skålformede spænder tydeligt. Der er tale om såkaldt dyrestil. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)